czwartek, 9 maja 2013

Deser truskawkowy pod waniliową chmurką

DESER TRUSKAWKOWY POD WANILIOWĄ CHMURKĄ

Porcje: 2
Kalorie: 112 kcal/100 g ( 1 porcja /321 kcal)
Dzieci : Poleciłabym tak bezpiecznie od 1,5-2 r.ż. Zamiast kremu waniliowego można użyć serka  homogenizowanego waniliowego, jogurtu naturalnego z odrobiną wanilii.
Uwagi: Dowolność owoców, dowolność wyboru kremu. Można zastosować jogurt naturalny , serek homogenizowany itp.  

 Składniki: 

- Truskawki - 250 g 
- Otręby granulowane o smaku czarnej porzeczki - 4-5 łyżek 
- Krem waniliowy Gellwe - 60g proszku (tj. 1/2 opakowania)
- Mleko spożywcze 0,5 % - 150 ml
- Czekolada gorzka - 1 kostka

Na muesli:
- Płatki owsiane (lub jęczmienne) - 2 łyżki
- Płatki kukurydziane - 2 łyżki
- Rodzynki - 1  łyżka
- Orzechy arachidowe - 1 łyżka
- Słonecznik łuskany - 1 łyżka
- Miód - 1 łyżka


Wykonanie:

1.Truskawki umyć i pokroić drobno lub zmiksować na mus. Połowę truskawek umieścić w pucharkach (szklankach).

2.Przygotować muesli. Na suchej patelni teflonowej uprażyć płatki owsiane (lub jęczmienne), płatki kukurydziane, słonecznik, rodzynki, orzechy do lekkiego zrumienienia (uważać żeby nie przypalić), pod koniec dodając miód. Prosto z patelni ( szybko tężeje w grudki) rozłożyć muesli po równo na truskawkach.

3. Na muesli rozłożyć pozostałe truskawki. Na nich warstwę otrąb granulowanych o smaku np. czarnej porzeczki lub inne ulubione.

4. Przygotować krem. Połowę opakowania (60g) odważyć najlepiej i wsypać do naczynia. Dodać chude mleko i miksować to gęstej konsystencji (ok 1 min.). Krem wyłożyć jako górną warstwę deseru.

5. Na wierzchu posypać odrobiną otrąb oraz tartą kostką gorzkiej czekolady. Przyozdobić połówkami truskawek , listkiem mięty.    
 
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz