Żywienie od 12 m-ca do 18 m-ca

Poniższy jadłospis stanowi  przykładowe menu dla naszego dziecka między 12 a 15-18 miesiącem życia. Jadłospis uwzględnia domowe przygotowanie posiłków, które osobiście preferuję. Gotowe dania (słoiczki) stosujemy zamiennie w podróży, kiedy to nie ma możliwości ich samodzielnego przygotowania.
Jeśli również tak jak ja wolisz przygotowywać posiłki sama w domu, staraj się kupować produkty ze sprawdzonych źródeł. Dobrze jeśli masz dostęp do produktów z hodowli ekologicznej.
Jeśli zaś preferujesz kupowanie gotowych dań dla dzieci możesz również skorzystać z mojego jadłospisu zamieniając niektóre z posiłków na te gotowe (deserki, obiadki, jogurciki i serki dla dzieci.)

Uwagi:
1.Po ukończeniu 1 r.ż., dziecko powinno otrzymywać mleko 3 razy dziennie. Porcja mleka liczy się również wtedy, gdy jakiś posiłek jest przygotowany na bazie mleka.
2.Porcje są uśrednione, dostosuj więc je do indywidualnych potrzeb Twojego dziecka. 
3.Pamiętajmy również o podawaniu odpowiedniej ilości płynów do posiłków, np. herbatek owocowych , ziołowych (rumianek, koper włoski), soków oraz wody niegazowanej.

JADŁOSPIS OD 12 - 18 MIESIĄCA

Poniedziałek


Śniadanie
Kaszka manna na mleku z truskawkami - ok. 2-3 łyżek kaszki manny błyskawicznej gotujemy w niewielkiej ilości wody. Przygotowujemy 120 ml mleka modyfikowanego (wg przepisu na opakowaniu) i miksujemy razem z kaszką.Truskawki kroimy na kawałeczki i układamy na wierzchu , lub miksujemy na sos, którym polewamy kaszkę. Kaszkę też możemy ugotować  na mleku krowim 3,2% (wówczas nie dodajemy mleka modyfikowanego!).

II Śniadanie:
Brzoskwinie i morele z twarożkiem - odpowiednią porcję serka homogenizowanego naturalnego miksujemy z owocami.

Obiad: 
Makaron z pomidorami i kurczakiem - kawałek piersi z kurczaka gotujemy. Osobno gotujemy makaron najlepiej z pszenicy durum. Przygotowujemy warzywa. W niewielkiej ilości wody podgotowujemy kilka różyczek brokuł, kawałeczek selera, marchewki, niewielką pieczarkę, odrobinę cebuli i ok 1/2 ząbka czosnku. Dodajemy pomidorka. Delikatnie miksujemy tak, żeby nie zetrzeć wszystkich warzyw na papkę ale żeby powstała warzywna potrawka.Dodajemy łyżeczkę masła lub oliwy.  Mieszamy z rozdrobnionym mięsem. Można w razie potrzeby zagęścić odrobiną mąki kukurydzianej lub kaszy manny. Potrawkę mieszamy z makaronem. 

Podwieczorek:
Mus z banana i jabłka

Kolacja:
Kanapka -Mała kromka bułki (ok. 20 g) posmarowanej masłem, 3 plasterki polędwicy 
Sałatka jarzynowa tradycyjna (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaczek, groszek, kiszony ogórek) ale zamiast majonezu warzywa łączymy łyżką jogurtu naturalnego
Mleko modyfikowane ok 220 ml

Wtorek


Śniadanie:
Mleko modyfikowane ok 220 ml

Kanapka - kromka chleba ok 25 g posmarowana masłem oraz twarożkiem (30 g białego półtłustego sera, łyżka jogurtu naturalnego, 2 drobno pokrojone rzodkiewki, szczypta szczypiorku do smaku)

II Śniadanie:
Owocowy jogurt -Jabłko oraz czarne jagody (borówki) wymieszane z naturalnym jogurtem (ok160g)

Obiad: 
Zupka ogórkowa - Niewielkie udko z kurczaka umyte i obrane ze skóry wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok 15 min. Następnie dodajemy pokrojoną drobno włoszczyznę(marchewka, seler, por, pietruszka korzeń) i gotujemy. Gdy zmiękną dodajemy pokrojony w kosteczkę ziemniaczek. Gdy ziemniaczek zmięknie dodajemy starty na tarce ogórek kiszony i gotujemy jeszcze ok 3 min. Dodajemy odrobinę zielonej pietruszki. Można zabielić jogurtem lub mlekiem modyfikowanym.(Zupka dobra dla niejadków - pobudza apetyt, ma dużo wit C)

Podwieczorek: 
Mus owocowy - jabłko + banan
Biszkopty 

Kolacja:
Kaszka manna z mlekiem oraz dowolnymi owocami ok 190 g (patrz: poniedziałek, śniadanie)


Środa


Śniadanie: 
Kaszka manna na mleku z truskawkami (patrz: poniedziałek, śniadanie) 

II Śniadanie:
Twarożek bananowy - twarożek półtłusty  mieszamy odrobiną naturalnego jogurtu oraz pokrojonym lub zmiksowanym bananem

Obiad: 
Ziemniaczek gotowany polany łyżeczką roztopionego masła, jarzynka (marchewka z groszkiem), kalafior gotowany, kawałeczek rozdrobnionego i ugotowanego schabu.

Podwieczorek:
Miks z czerwonych owoców sezonowych

Kolacja:
Kanapka - mała kromka bułki pszennej (ok 20g) z masłem, 1 ugotowane na twardo jajko rozdrobnione i wymieszane z łyżką jogurtu naturalnego i ewentualnie łyżką kukurydzy.
Mleko modyfikowane - 220 ml


Czwartek


Śniadanie:
Mleko modyfikowane - 220 ml

II Śniadanie:
Kanapka - mała kromka bułki (ok.20g) posmarowanej masłem, 2 plasterki wysokogatunkowej szynki, kilka plasterków zielonego ogórka

Obiad:
Kasza w sosie pomidorowym z kurczakiem (indykiem) - gotujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej. Osobno gotujemy kawałek fileta z kurczaka lub indyka) Przygotowujemy sosik: łyżeczkę masła rozcieramy na patelni  łyżeczką mąki, rozprowadzamy gorącą wodą. Dodajemy zmiksowane dojrzałe pomidory. Całość podgotowujemy. Dodajemy szczyptę natki pietruszki. Ewentualnie jeśli za rzadki zagęszczamy mlekiem modyfikowanym. Sosik mieszamy z rozdrobnionym mięsem i polewamy kaszę.

Podwieczorek:
Kisielek - przygotowujemy 100 ml soku (zrobionego samemu w domu lub gotowego dla dzieci). Ok 7g mąki ziemniaczanej (łyżeczka) mieszamy z odrobiną wody. Sok podgrzewamy i dodajemy mąkę. Mieszamy do zgęstnienia. 

Kolacja: 
Ryż na mleku z jabłkami - gotujemy 3 łyżki ryżu na mleku krowim 3,2% (lub na wodzie i mieszamy ze 120 ml mleka modyfikowanego). Jabłko miksujemy i układamy na ryżu, posypujemy odrobiną cynamonu.


Piątek:


Śniadanie:
Mleko modyfikowane - 220ml
Jajecznica - na roztopionej łyżeczce masła smażymy jajecznicę z 1 jajka. Można ja wzbogacić odrobiną pomidora pokrojonego w kostkę i szczypiorku.
Bułka - 1 mała kromka  ok 20 g 

II Śniadanie:
Musli z owocami i jogurtem - na patelni prażymy na odrobince masła łyżkę płatków owsianych oraz łyżeczkę łuskanego słonecznika, rodzynek. Mieszamy z sezonowym owocem oraz jogurtem naturalnym
Obiad: 
Mały ziemniaczek + marchewka(można zrobić purre z dodatkiem mleka modyfikowanego)
Odrobina fasolki szparagowej ugotowanej 
Kawałeczek schabu lub mięsa z królika ugotowanego i rozdrobnionego.

Podwieczorek:
Mus z dowolnych owoców

Kolacja:
Kaszka manna na mleku z odrobiną kakao (patrz: poniedziałek, śniadanie). Wedle uznania można dodać również odrobinę owoców.

Sobota:


Śniadanie:
Mleko modyfikowane -220ml
Chleb - kromka ok 25 g posmarowana masłem oraz z twarożkiem (ok 30 g białego półtłustego sera wymieszanego z łyżką jogurtu naturalnego oraz odrobiną czerwonej papryki.)

II Śniadanie:
Jogurt owocowy - dowolne owoce zmiksowane z jogurtem naturalnym

Obiad: 
Ziemniaczek - 1-2 ugotowane łyżki
Jarzynka (groszek z marchewką)
Ryba - ugotowana i polana odrobiną masła i posypana koperkiem 

Podwieczorek:
Naleśniczek z musem jabłkowym (smażymy naleśniczek na mące pełnoziarnistej pszennej, jajku i mleku krowim 3,2 %). Kroimy na kawałeczki. Podajemy ze zmiksowanym jabłuszkiem z odrobiną cynamonu.

Kolacja: 
Ryż z jabłkami (patrz: czwartek, kolacja)

Niedziela


Śniadanie:
Mleko modyfikowane - 220ml
Chleb - 1 kromka posmarowana masłem
Jajko na twardo
1/2 małego pomidora

II Śniadanie: 
Twarożek z owocami (patrz: środa, II śniadanie)

Obiad: 
Spagetti bolognese - gotujemy makaron. Gotujemy na patelni w niewielkiej ilości wody odrobinę mięsa mielonego od szynki, dodajemy odrobinę pokrojonej w kosteczkę cebulki, pół ząbka czosnku zmiażdżonego, małą pieczarkę, dojrzałe pomidory. Przyprawiamy odrobiną bazylii i tymianku. Miskujemy na konsystencję sosiku. Podajemy z makaronem.

Podwieczorek: 
Mus owocowy
Herbatniczki

Kolacja: 
Kaszka manna z na mleku z kakao (ok 190 g) (patrz: poniedziałek, śniadanie oraz piątek, kolacja)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz