piątek, 17 maja 2013

Placuszki otrębowe z truskawkami i miodem

PLACUSZKI OTRĘBOWE Z TRUSKAWKAMI I MIODEM

 

Porcje: 2
Dzieci: Jak najbardziej - po 1 r.ż.
Uwagi: Dowolność owoców zgodnie z ich sezonowością. Owoce typu porzeczka, jagoda, borówka, banan itp. można również pokrojone wrzucić do ciasta na sam koniec i delikatnie wymieszać.

Składniki:

- Maślanka - 1 szklanka
- Mąka pszenna - 1/2 szkl.
- Otręby pszenne - 1/2 szkl. 
- Jajko - 1 szt.
- Cukier waniliowy - 1 mała paczuszka
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Truskawki - ok. 250 g
- Miód - do smarowania, polewania
- Ewentualnie cynamon
- Olej do smażenia

Wykonanie:

1. Truskawki bardzo dokładnie umyć i pokroić w dowolny sposób.

2. Mąkę, otręby, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w miseczce.

3. Jajko wzburzyć mikserem (blenderem), dodać maślankę i zmiksować razem. Następnie dodać "suche" produkty i wymieszać . Jak napisałam wyżej, w tym momencie można dodać do ciasta ewentualnie drobne owoce i delikatnie wymieszać. 

4. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Smarować po usmażeniu odrobiną miodu, posypać truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz