środa, 15 maja 2013

Risotto warzywne

Risotto warzywne (własnego autorstwa)

Porcje:1-2
Dzieci: po 1 r.ż. 
Uwagi: Przepis sama stworzyłam, więc  jeśli masz jakieś sugestie, pomysły jak urozmaicić potrawę jeszcze bardziej - napisz ! :) Oczywiście, jeśli jadasz mięso, wystarczy dodać np. pokrojonego  w kostkę, ugotowanego na parze kurczaka.


Składniki:
- Ryż biały - 1 woreczek (100g)
- Oliwa - 1 łyżeczka
- Masło - 1 łyżeczka
- Cebula - 1 średnia szt.
- Pieczarki - 3 większe szt. 
- Cukinia - 1/2 małej szt.
- Czerwona papryka - 1/4 szt.
- Marchewka - 1/2 średniej
- Pomidor - 1 średni dojrzały, czerwony
- Ser żółty (np. gouda) - 1 - 2 łyżki tartego
- Sól, pieprz
- Koncentrat pomidorowy (ew. łagodny ketchup) - 1 łyżka
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki -  do posypania

Wykonanie:

1. Ryż ugotować.

2. W międzyczasie pokroić cebulkę w kostkę, umyć i pieczarki i pokroić drobno, tak samo paprykę, cukinię, pomidor. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

3. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem i dodać pokrojoną cebulę, zeszklić i dodać pieczarki. Chwilę dusić. Dodać cukinię, paprykę, marchewkę i dusić do miękkości pod koniec dodając pomidor a następnie ugotowany ryż. Wymieszać i chwilę dusić dodając koncentrat, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i doprawiając do smaku solą i pieprzem. 

4. Po wyłożeniu na talerz posypać potrawę odrobiną tartego sera i posiekaną drobno natką.


2 komentarze:

  1. Cudowne risotto, uwielbiam także rzeczy :) na pewno zrobię! i dodaję do obserwowanych. Sihir :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ! Na deser polecam sernik :) Noi przede wszystkim pozdrawiam Cię serdecznie Sihir! ;)Dzięki za odwiedziny !

      Usuń