sobota, 6 kwietnia 2013

Kotlety sojowe


KOTLETY SOJOWE

Porcje: 3 Kalorie: 316 kcal/100 g (450 kcal/ porcja)
Dzieci: Poleciłabym od 2 r.ż. choc mój Synek zajada się nimi już od  skończenia 1 r.ż. :)
Uwagi:  Polecam nie tylko dla wegetarian. Kotleciki są delikatne w smaku, wyśmienicie smakują w towarzystwie sosu tatarskiego lub czosnkowego. 

Składniki:
- Soja - nasiona suche - 200 g 
- Cebula - 1 większa
- Jajko - 1 szt.
- Majeranek - ok 2 łyżek ( do smaku)
- Pieprz, sól - do smaku
- Natka - pietruszka - pęczek (lub wedle uznania)
- Olej do smażenia

Wykonanie:
Soję najlepiej namoczyć kilka godzin wcześniej. Tak jak fasolę, czyli najlepiej w przegotowanej ostudzonej wodzie. 
Tak przygotowaną soję gotujemy do miękkości. 
Po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę albo miksujemy blenderem. Polecam jednak maszynkę do mięsa ponieważ zrobi to dokładniej (unikniemy grudek)
 Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, jajko, przyprawy.  Przyprawy podałam w mniej więcej obliczonych proporcjach, ale radziłabym próbować wedle uznania. 
Formujemy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce i smażymy na patelni na złocisty kolor.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz