sobota, 6 kwietnia 2013

Zupa grzybowa z makaronem


ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM

Porcje:  2  Kalorie: 49 kcal/100g (265 kcal /1 porcja)
Dzieci:  "Dzieciom poniżej 12. roku życia nie wolno podawać grzybów.  Ich system obrony jest słabszy niż u dorosłych, a grzyby oprócz niewątpliwych walorów smakowych, praktycznie nie mają wartości odżywczej. Są za to ciężkostrawne i niebezpieczne. Nawet te jadalne powodują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, dziecko narażone jest na biegunkę, wzdęcia, bóle brzucha.  Nigdy nie ma też stuprocentowej pewności, czy grzyb jest jadalny." (cyt. http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/uwaga-na-grzyby-dieta)

Składniki:
- Suszone grzyby - 4-6 sztuk
- Makaron nitki lub chiński - 2 filiżanki ugotowanego
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Cebula - 1/2 średniej
- Vegeta Natural - do smaku
- Sól, pieprz - do smaku
- Woda - ok 2-3 szklanek
- Natka pietruszki- 2 łyżki 
- Liść laurowy - 1-2 szt.
- Ziele angielskie - 3 szt. 
- Mąka kukurydziana - 2 łyżki stołowe

Wykonanie:
1.  Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną, pokroić i ugotować w świeżej wodzie. 
2. W tym samym czasie ugotować makaron.
3.  Do grzybów wrzucić drobno pokrojoną cebulę, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Gdy grzyby będą miękkie , zagęścić mąką kukurydzianą (najlepiej rozmieszać ją w kubeczku wcześniej z odrobiną przegotowanej, chłodnej wody i dodać do zupy.
4. Dodać makaron i natkę.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz