niedziela, 24 marca 2013

Zapiekanka warzywna z salsą pomidorową i camembertem

ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POMIDOROWĄ SALSĄ I CAMEMBERTEM


 

Porcja : 2 osoby  Kalorie:61 kcal /100g (320 kcal /porcja)  

 

Dzieci: Można podać danie od 1, 5 roku pod warunkiem, że camembert zamienimy na niewielką ilość sera żółtego

Składniki:

- Marchew - 2 średnie
- Brokuły - 1 filiżanka
- Kukurydza konserwowa -1/2 puszki
- Groszek zielony - 1/2 puszki
- Papryka czerwona - 1/2 strąka
- Pomidory z puszki - 1/2 puszki lub 3 średnie świeże
- Cebula - 1/2 średniej
- Czosnek -1-2 ząbki
- Camembert -1/2 krążka
- oliwa - 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Oregano 
-Świeży szczypiorek lub natka pietruszki 
  
Wykonanie: 

  1. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Brokuł podzielić na różyczki. Marchewkę i brokuły ugotować na parze (lub jak wolisz)
  2. 2W międzyczasie przygotuj salsę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś do miękkości. Spory ząbek czosnku rozgnieć i dodaj do papryki. Połowę puszki pomidorów razem z sokiem odmierz do miseczki i zmiksuj. Następnie dodaj do papryki. Dopraw ewentualnie oregano, solą, pieprzem.
  3. 3Gdy marchewka i brokuły są już miękkie przesyp do miseczki. Wymieszaj je z kukurydzą oraz groszkiem przy okazji rozdrabniając brokuły na drobniejsze. Dopraw oregano, solą i pieprzem wedle uznania.
  4. 4W naczyniu żaroodpornym ( blaszce) rozłóż warzywa , polej je salsą. Na wierzch układaj pokrojony w cienkie plastry camembert.
  5. 5Zapiekaj w piekarniku krótko - do rozpuszczenia sera i podgrzania zapiekanki. Po wyjęciu z piekarnika posyp szczypiorkiem albo natką, kiełkami, rozdrobnioną sałatą itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz