poniedziałek, 25 marca 2013

Lody bananowe


LODY BANANOWE

Porcje: 2 Kalorie: 93 kcal/ 100g (293 kcal/ 1porcja)
Dzieci: Można podawać od 1 r.ż.
Uwagi: Banany bez skórki należy włożyć do zamrażalnika min. 4-5 godz. wcześniej, a najlepiej poprzedniego dnia.

Składniki: 
- Banan - 2 średnie
- Migdały - 1/4 filiżanki
- Suszone daktyle - 5 sztuk lub (ewentualnie łyżka rodzynek)
- Miód -płaska łyżka (niekoniecznie)
- Woda niegazowana - 1 filiżanka

Wykonanie:
1.Poprzedniego dnia lub co najmniej kilka godzin wcześniej  z bananów zdjąć skórki i włożyć do zamrażalnika. 

2. Przygotować mleczko migdałowe: Zagotować w garnku odrobinę zwykłej wody i wrzucić do gotującej się migdały w skórkach. Gotować je ok 30 sek. Po tym czasie odcedzić i zdjąć skórki. 

3.Obrane migdały wrzucić do blendera, dodać wodę niegazowaną i zmiksować najlepiej w trybie "Ice". Gdy powstanie białe, migdałowe mleczko dodać daktyle (lub rodzynki), miód (niekoniecznie) i zmiksować. Na końcu dodać banany. Można je przed wrzuceniem do blendera połamać na mniejsze kawałki ,wtedy łatwiej zmiksują się. Lody przelać do miseczki , pucharków. Ewentualnie przyozdobić listkiem mięty lub melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz