poniedziałek, 25 marca 2013

Bigos lekki - bez mięsa





Bigos lekki - bez mięsa 

Porcje:4 Kalorie: 46 kcal 100 g ( 129kcal / 1 porcja)
Dzieci: Od 2-3 r.ż
Uwagi: Jeśli ktoś nie wyobraża sobie braku mięsa, można śmiało dodać np. kawałki pokrojonego kurczaka lub innego chudego mięsa

Składniki:
- Kapusta  biała poszatkowana - 270 g (ok 3 szklanek)
- Kapusta kwaszona - 400 g
- Cebula - 1,5 średniej szt.
- Pomidor - 1 średni
- Grzyby suszone - kilka szt.
- Śliwki suszone - kilka szt. 
- Olej - 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy 30 % - 3 łyżki
- Liść laurowy - 3 szt.
- Ziele angielskie - 5 kulek
- Pieprz - do smaku 
- Sól - do smaku 

Wykonanie:

1.Ok. 1/2 główki małej białej kapusty poszatkować drobno i włożyć do garnka. Zagotować wodę i zalać kapustę,a by się sparzyła. Następnie całość zagotować dodając jednocześnie listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. 
 
2.W międzyczasie pokroić drobno cebulę i kiszoną kapustę. Na patelni lub w osobnym garnku podgrzać olej (najlepiej Kujawski z pierwszego tłoczenia - jest wartościowy) i zeszklić cebulkę, dodać kiszoną kapustę i chwilę podsmażać. 
 
3. Kiszoną kapustę wrzucić do garnka z gotującą się białą kapustą, dodać koncentrat pomidorowy, pokrojony drobno pomidor i drobno pokrojone suszone śliwki (ok. 5 szt.). Grzyby (ok. garści) namoczyć w gorącej wodzie i gdy zmiękną pokroić oraz wrzucić do gotującej się kapusty. Dusić na małym ogniu ok. 1,5 godz, dolewając od czasu do czasu niewielkie ilości wody i często mieszając. Doprawić do smaku. Można użyć również przyprawy do bigosu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz