ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POMIDOROWĄ SALSĄ I CAMEMBERTEM
Porcja : 2 osoby Kalorie:61 kcal /100g (320 kcal /porcja)
Dzieci: Można podać danie od 1, 5 roku pod warunkiem, że camembert zamienimy na niewielką ilość sera żółtego
Składniki:
- Marchew - 2 średnie
- Brokuły - 1 filiżanka
- Kukurydza konserwowa -1/2 puszki
- Groszek zielony - 1/2 puszki
- Papryka czerwona - 1/2 strąka
- Pomidory z puszki - 1/2 puszki lub 3 średnie świeże
- Cebula - 1/2 średniej
- Czosnek -1-2 ząbki
- Camembert -1/2 krążka
- oliwa - 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Oregano
-Świeży szczypiorek lub natka pietruszki
Wykonanie:
- Marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Brokuł podzielić na różyczki. Marchewkę i brokuły ugotować na parze (lub jak wolisz)
- 2W międzyczasie przygotuj salsę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś do miękkości. Spory ząbek czosnku rozgnieć i dodaj do papryki. Połowę puszki pomidorów razem z sokiem odmierz do miseczki i zmiksuj. Następnie dodaj do papryki. Dopraw ewentualnie oregano, solą, pieprzem.
- 3Gdy marchewka i brokuły są już miękkie przesyp do miseczki. Wymieszaj je z kukurydzą oraz groszkiem przy okazji rozdrabniając brokuły na drobniejsze. Dopraw oregano, solą i pieprzem wedle uznania.
- 4W naczyniu żaroodpornym ( blaszce) rozłóż warzywa , polej je salsą. Na wierzch układaj pokrojony w cienkie plastry camembert.
- 5Zapiekaj w piekarniku krótko - do rozpuszczenia sera i podgrzania zapiekanki. Po wyjęciu z piekarnika posyp szczypiorkiem albo natką, kiełkami, rozdrobnioną sałatą itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz