Bigos lekki - bez mięsa
Porcje:4 Kalorie: 46 kcal 100 g ( 129kcal / 1 porcja)
Dzieci: Od 2-3 r.ż
Uwagi: Jeśli ktoś nie wyobraża sobie braku mięsa, można śmiało dodać np. kawałki pokrojonego kurczaka lub innego chudego mięsa
Składniki:
- Kapusta biała poszatkowana - 270 g (ok 3 szklanek)
- Kapusta kwaszona - 400 g
- Cebula - 1,5 średniej szt.
- Pomidor - 1 średni
- Grzyby suszone - kilka szt.
- Śliwki suszone - kilka szt.
- Olej - 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy 30 % - 3 łyżki
- Liść laurowy - 3 szt.
- Ziele angielskie - 5 kulek
- Pieprz - do smaku
- Sól - do smaku
Wykonanie:
1.Ok.
1/2 główki małej białej kapusty poszatkować drobno i włożyć do garnka.
Zagotować wodę i zalać kapustę,a by się sparzyła. Następnie całość
zagotować dodając jednocześnie listki laurowe, ziele angielskie, sól i
pieprz do smaku.
2.W
międzyczasie pokroić drobno cebulę i kiszoną kapustę. Na patelni lub w
osobnym garnku podgrzać olej (najlepiej Kujawski z pierwszego tłoczenia -
jest wartościowy) i zeszklić cebulkę, dodać kiszoną kapustę i chwilę
podsmażać.
3. Kiszoną
kapustę wrzucić do garnka z gotującą się białą kapustą, dodać
koncentrat pomidorowy, pokrojony drobno pomidor i drobno pokrojone
suszone śliwki (ok. 5 szt.). Grzyby (ok. garści) namoczyć w gorącej
wodzie i gdy zmiękną pokroić oraz wrzucić do gotującej się kapusty.
Dusić na małym ogniu ok. 1,5 godz, dolewając od czasu do czasu
niewielkie ilości wody i często mieszając. Doprawić do smaku. Można użyć
również przyprawy do bigosu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz