LODY BANANOWE
Porcje: 2 Kalorie: 93 kcal/ 100g (293 kcal/ 1porcja)
Dzieci: Można podawać od 1 r.ż.
Uwagi: Banany bez skórki należy włożyć do zamrażalnika min. 4-5 godz. wcześniej, a najlepiej poprzedniego dnia.
Składniki:
- Banan - 2 średnie
- Migdały - 1/4 filiżanki
- Suszone daktyle - 5 sztuk lub (ewentualnie łyżka rodzynek)
- Miód -płaska łyżka (niekoniecznie)
- Woda niegazowana - 1 filiżanka
Wykonanie:
1.Poprzedniego dnia lub co najmniej kilka godzin wcześniej z bananów zdjąć skórki i włożyć do zamrażalnika.
2. Przygotować mleczko migdałowe: Zagotować w
garnku odrobinę zwykłej wody i wrzucić do gotującej się migdały w
skórkach. Gotować je ok 30 sek. Po tym czasie odcedzić i zdjąć skórki.
3.Obrane migdały wrzucić do blendera, dodać wodę niegazowaną i zmiksować
najlepiej w trybie "Ice". Gdy powstanie białe, migdałowe mleczko dodać
daktyle (lub rodzynki), miód (niekoniecznie) i zmiksować. Na końcu dodać
banany. Można je przed wrzuceniem do blendera połamać na mniejsze
kawałki ,wtedy łatwiej zmiksują się. Lody przelać do miseczki ,
pucharków. Ewentualnie przyozdobić listkiem mięty lub melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz