CHLEBEK MIODOWO - KUKURYDZIANY
Porcje: 8 Kalorie : 189 kcal /100g (138 kcal / 1porcja)
Dzieci: Można podawać dzieciom od 1 r.ż. Najpierw ostrożnie, obserwując ewentualną reakcję alergiczną
Uwagi: Można go jeść jak dietetyczną babkę (nie
zawiera cukru) lub stosować z dodatkami w formie kanapek. W ostatniej
wersji osobiście radzę dodać mniej miodu.
Składniki:
- Mąka kukurydziana - 100 g
- Otręby pszenne - 3 płaskie łyżki
- Mąka pszenna - 100g
- Miód - 3 płaskie łyżki
- Jajko - 1szt.
- Maślanka naturalna - 250 ml
- Masło - 1 płaska łyżeczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
- Soda - 1 płaska łyżeczka
Wykonanie:
- Z podanych składników należy przygotować ciasto. Przy czym jajko lekko ubić przed dodaniem do ciasta. Samo ciasto powinno być niezbyt gęste.
- Formę podłużną (keksową) posmarować masłem i posypać otrębami. Wlać ciasto. Piec ok 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz