PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z TRUSKAWKAMI
Sztuki: 14 Kalorie: 46 kcal/100g (76 kcal/ 1 szt.)
Dzieci: od 1 r.ż
Uwagi: Jeśli używasz truskawek mrożonych, pamiętaj aby kilka godzin wcześniej je rozmrozić.
Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g (1 szkl.)
- Mąka pszenna np. typ 500 - 1 łyżka
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 2 szczypty
- Woda niegazowana - 0,5 szkl.
- Truskawki (świeże lub z mrożonki) - ok. 200 g
- Miód - 1 łyżka
Wykonanie:
1.Zarobić
ciasto z mąki pełnoziarnistej, jajka, 1 szczypty soli dodając wodę tak
aby ciasto łatwo się zagniatało i nie było zbyt suche.
2.Truskawki
jeśli są mrożone należy oczywiście odpowiednio wcześniej rozmrozić.
Kroimy je na mniejsze cząstki, kawałeczki wedle uznania, tak aby łatwo
rozkładały nam się na cieście.
3.Stolnicę,
blat oprószyć mąką pszenną w niewielkiej ilości, rozwałkować ciasto i
wykrawać np. szklanką kółeczka. Na każdym z nich rozkładać równomiernie
truskawki i sklejać.
Rada, jeśli z truskawki (zwłaszcza te mrożone) puszczą sok i trudno je
skleić wystarczy w tym miejscu oprószyć mąką pszenną zwykłą i spróbować
skleić jeszcze raz.
4.W
garnku nastawić wodę z odrobiną soli. Do gotującej wrzucać pierożki.
Gotować aż nie wypłyną. Starać się nie dłużej ze względu na truskawki.
5.Pierożki na talerzu polać odrobiną miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz