Lekki "sernik" dietetyczny
Porcje - 2
Dzieci - Jak najbardziej po 1 r.ż. ale wówczas najlepiej użyć twarogu półtłustego
Uwagi: Serniczek wychodzi bardzo niski, ponieważ nie jest to wystawny wypiek tylko jego dietetyczna odmiana. Za to znakomicie zaspokaja apetyt na słodycze.
Serniczek powstał dzięki inspiracji i przepisowi fitappy.eu. Troszkę go tylko zmieniłam pod siebie.
Polecam z dodatkiem dowolnych owoców np. ananas, maliny, truskawki, jagody itd. Można zrobić z nich mus i polać serniczek.
Składniki:
- Twaróg chudy - 1 i 1/2 kostki
- Banan mocno dojrzały - 1 szt.
- Jajko -1 szt.
- Miód - 1 łyżka
- Kaszka manna -2-3 łyżki
- Aromat waniliowy
Wykonanie:
1. Twaróg wymieszać z bananem blenderem na gładką masę.
2. Jajko osobno wymieszać mikserem w osobnej miseczce i dodać do masy serowej i ponownie wymieszać mikserem dodając równocześnie 1 łyżeczkę aromatu waniliowego oraz miód.
3. Na koniec dodać kaszkę manną dla zagęszczenia masy i odstawić na 2-3 min, żeby kaszka napęczniała. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie przemieszać masę.
4. Piec w małej formie w 180 st. ok. 45 min. na rumiany kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz