DESER TRUSKAWKOWY POD WANILIOWĄ CHMURKĄ
Porcje: 2
Kalorie: 112 kcal/100 g ( 1 porcja /321 kcal)
Dzieci : Poleciłabym tak bezpiecznie od 1,5-2 r.ż. Zamiast kremu waniliowego można użyć serka homogenizowanego waniliowego, jogurtu naturalnego z odrobiną wanilii.
Uwagi: Dowolność owoców, dowolność wyboru kremu. Można zastosować jogurt naturalny , serek homogenizowany itp.
Składniki:
- Truskawki - 250 g
- Otręby granulowane o smaku czarnej porzeczki - 4-5 łyżek
- Krem waniliowy Gellwe - 60g proszku (tj. 1/2 opakowania)
- Mleko spożywcze 0,5 % - 150 ml
- Czekolada gorzka - 1 kostka
Na muesli:
- Płatki owsiane (lub jęczmienne) - 2 łyżki
- Płatki kukurydziane - 2 łyżki
- Rodzynki - 1 łyżka
- Orzechy arachidowe - 1 łyżka
- Słonecznik łuskany - 1 łyżka
- Miód - 1 łyżka
Wykonanie:
1.Truskawki umyć i pokroić drobno lub zmiksować na mus. Połowę truskawek umieścić w pucharkach (szklankach).
2.Przygotować muesli. Na suchej patelni
teflonowej uprażyć płatki owsiane (lub jęczmienne), płatki
kukurydziane, słonecznik, rodzynki, orzechy do lekkiego zrumienienia
(uważać żeby nie przypalić), pod koniec dodając miód.
Prosto z patelni ( szybko tężeje w grudki) rozłożyć muesli po równo na
truskawkach.
3. Na muesli rozłożyć pozostałe truskawki. Na nich warstwę otrąb granulowanych o smaku np. czarnej porzeczki lub inne ulubione.
4. Przygotować krem. Połowę opakowania (60g)
odważyć najlepiej i wsypać do naczynia. Dodać chude mleko i miksować to
gęstej konsystencji (ok 1 min.). Krem wyłożyć jako górną warstwę deseru.
5. Na wierzchu posypać odrobiną otrąb oraz tartą kostką gorzkiej czekolady. Przyozdobić połówkami truskawek , listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz