ZUPA OWOCOWA
Porcje: 4 Kalorie: 72 kcal/100g (208 kcal/ porcja)
Dzieci: od 1 r.ż.
Uwagi: Zamiast podanych owoców, można użyć swoich ulubionych, sezonowych w dowolnych proporcjach.
Składniki:
- Makaron nitki albo muszelki (lub mieszany) - 1 filiżanka suchego
- Jabłka - 2 średnie
- Śliwki - kilka sporych
- Truskawki - ok. 100 g
- Pomarańcza - 1/2
- Kisiel dowolny - 2 łyżki proszku
- Cukier - 3 łyżki
- Śmietanka 10 % - 1 łyżka
Wykonanie:
1. Jeśli używasz mrożonych owoców oczywiście wcześniej należy je rozmrozić.
2. Ugotuj makaron w osobnym garnku
3. Jabłka obierz ze skórki i i pokrój na kawałki, tak samo śliwki , truskawki na połówki. 1/3 tych owoców odłóż na bok razem z obraną i pokrojoną na kawałki pomarańczą. Pozostałe owoce zalej wodą w garnku i zagotuj razem z cukrem.
4. Kisiel rozprowadź w kubeczku odrobiną przegotowanej wody i dodaj do zupy. Dodaj też makaron i śmietankę.
5. Do zupy na talerzu dodaj świeże , odłożone wcześniej owoce.
Składniki:
- Makaron nitki albo muszelki (lub mieszany) - 1 filiżanka suchego
- Jabłka - 2 średnie
- Śliwki - kilka sporych
- Truskawki - ok. 100 g
- Pomarańcza - 1/2
- Kisiel dowolny - 2 łyżki proszku
- Cukier - 3 łyżki
- Śmietanka 10 % - 1 łyżka
Wykonanie:
1. Jeśli używasz mrożonych owoców oczywiście wcześniej należy je rozmrozić.
2. Ugotuj makaron w osobnym garnku
3. Jabłka obierz ze skórki i i pokrój na kawałki, tak samo śliwki , truskawki na połówki. 1/3 tych owoców odłóż na bok razem z obraną i pokrojoną na kawałki pomarańczą. Pozostałe owoce zalej wodą w garnku i zagotuj razem z cukrem.
4. Kisiel rozprowadź w kubeczku odrobiną przegotowanej wody i dodaj do zupy. Dodaj też makaron i śmietankę.
5. Do zupy na talerzu dodaj świeże , odłożone wcześniej owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz