ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM
Porcje: 2 Kalorie: 49 kcal/100g (265 kcal /1 porcja)
Dzieci: "Dzieciom poniżej 12. roku życia nie wolno podawać
grzybów. Ich system obrony jest słabszy niż u dorosłych, a grzyby
oprócz niewątpliwych walorów smakowych, praktycznie nie mają wartości
odżywczej. Są za to ciężkostrawne i niebezpieczne. Nawet te jadalne
powodują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, dziecko narażone
jest na biegunkę, wzdęcia, bóle brzucha. Nigdy nie ma też
stuprocentowej pewności, czy grzyb jest jadalny." (cyt. http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/uwaga-na-grzyby-dieta)
Składniki:
- Suszone grzyby - 4-6 sztuk
- Makaron nitki lub chiński - 2 filiżanki ugotowanego
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Cebula - 1/2 średniej
- Vegeta Natural - do smaku
- Sól, pieprz - do smaku
- Woda - ok 2-3 szklanek
- Natka pietruszki- 2 łyżki
- Liść laurowy - 1-2 szt.
- Ziele angielskie - 3 szt.
- Mąka kukurydziana - 2 łyżki stołowe
Wykonanie:
1. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną, pokroić i ugotować w świeżej wodzie.
2. W tym samym czasie ugotować makaron.
3. Do grzybów wrzucić drobno pokrojoną cebulę, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Gdy grzyby będą miękkie , zagęścić mąką kukurydzianą (najlepiej rozmieszać ją w kubeczku wcześniej z odrobiną przegotowanej, chłodnej wody i dodać do zupy.
4. Dodać makaron i natkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz