KOTLETY SOJOWE
Porcje: 3 Kalorie: 316 kcal/100 g (450 kcal/ porcja)
Dzieci: Poleciłabym od 2 r.ż. choc mój Synek zajada się nimi już od skończenia 1 r.ż. :)
Uwagi: Polecam nie tylko dla wegetarian. Kotleciki są delikatne w smaku, wyśmienicie smakują w towarzystwie sosu tatarskiego lub czosnkowego.
Składniki:
- Soja - nasiona suche - 200 g
- Cebula - 1 większa
- Jajko - 1 szt.
- Majeranek - ok 2 łyżek ( do smaku)
- Pieprz, sól - do smaku
- Natka - pietruszka - pęczek (lub wedle uznania)
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Soję najlepiej namoczyć kilka godzin wcześniej. Tak jak
fasolę, czyli najlepiej w przegotowanej ostudzonej wodzie.
Tak przygotowaną soję gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu przepuszczamy
przez maszynkę albo miksujemy blenderem. Polecam jednak maszynkę do mięsa ponieważ zrobi to dokładniej (unikniemy grudek)
Dodajemy pokrojoną drobno
cebulę, jajko, przyprawy. Przyprawy podałam w mniej
więcej obliczonych proporcjach, ale radziłabym próbować wedle uznania.
Formujemy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce i smażymy na
patelni na złocisty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz